DİYARBAKIR / ERGANİ - Makam Dağı Anadolu Lisesi

Ekm

OKULUMUZ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA YAPILAN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI KONULU KOMPOZİSYON YARIŞMASINDA BİRİNCİ SEÇİLEN KOMPOZİSYON

MEDİNE ÇİMEN 9B 453

Tem

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında Başlayan Eğitim Yolculuğunda Bizlerle Beraber Hizmet Etmiş Değerli Öğretmenlerimize Sonsuz Teşekkürler.

Ekm

Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı liselerde; yönetici, öğretmen ve öğrencilerin sınai mülkiyet farkındalığını artırmak, yürütülen proje ve faaliyetler sonucunda ortaya çıkan yeniliklerin ve fikri ürünlerin sınai mülkiyet hakları kapsamında korunmasını sağlamak, Türkiye'nin teknolojik ve endüstriyel gelişmesine katkıda bulunmak, öğrencilerin çalışmalarını patentlemek, öğrencileri bu hususta teşvik etmek amacıyla Genel Müdürlüğümüz ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasında imzalanan, "Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü ile Türk Patent ve Marka Kurumu Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalanmıştır.Ortaöğretim Genel Müdürlüğünün hazırlamış olduğu kitapçık aşağıdaki bağlantıdadır.

Ara

Makam Dağı coğrafi bir oluşum olmanın ötesinde Eski Ergani´nin de kurulduğu, tarihi bir bölgedir. Elazığ, Malatya, Adıyaman başta olmak üzere bir çok çevreden ziyaretçi dağdaki Zülküfil Peygamberin Makamını ziyarete geliyor.
Evliya Çelebi Seyehatnamesinde Ergani´ye geniş yer ayırmıştır, Makam Dağındaki görkemli Kaleden(şuan kale yok) ve 360 odalı Meryem Ana Kilisesi´nden bahsetmiştir. Kilise neredeyse tamamen yıkılmış olp kalıntıları ayaktadır. İlçe geçmişte büyük bir Ermeni nüfus bulunduruyormuş.
Yine Makam Dağı´na çok yakın zaman öncesine kadar suyu bulunan bir sarnıç bulunuyordu, şuan için su kurudu ve içerisi ne yazık ki bataklık gibi. Makam Dağı Karacadağ Kalkınma Ajansının bir Projesiyle gece aydınlatılıyor, dağın yüksekliği nedeniyle geniş bir çevreden gece görülebiliyor. Ayrıca ilçenin sık ziyaret edilen bir bölgesi olduğu için Dağa Kent Terası yapılması düşünülüyor.